Is jouw kat bang voor vuurwerk?

Het einde van 2016 is in zicht! Iedereen denkt al vooruit naar de feestdagen: lang tafelen met vrienden en familie, cadeautjes en feest vieren. Voor veel dieren (en hun baasjes) is dit een periode die ook veel stress met zich meebrengt. Want bij nieuwjaar hoort meestal ook vuurwerk. En laat dat nu net iets zijn waar veel dieren niet zo dol op zijn… 

Hieronder geven we een aantal tips om de stress bij je kat zo veel mogelijk te beperken zodat ook hij het nieuwe jaar goed kan inzetten:

Doe alsof er niets aan de hand is

Probeer je kat niet te troosten, dit bevestigt enkel dat hij met reden bang is. Doe zo normaal mogelijk alsof er niets aan de hand is. 

Zorg voor een rustige omgeving

Sluit de gordijnen en zet een zacht muziekje op. Hiermee beperkt je de prikkels waardoor de kat sneller tot rust komt. Zorg dat je kat een rustig plekje heeft waar hij de hele nacht rustig kan liggen. Kruipt je kat ergens heel ver weg? Laat hem dan lekker zitten, hij voelt zich hier waarschijnlijk veilig. 

Speel een spelletje

Zorg voor afleiding door bijvoorbeeld het favoriete speeltje van je kat boven te halen. Veel katten vinden het onweerstaanbaar om met springende of vliegende speeltjes in de weer te zijn. Ook balletjes doen het vaak goed!

Wen je kat aan luide geluiden

Er bestaan speciale cd’s die je kat geleidelijk laten wennen aan luide geluiden. Je kat went vrij snel aan het lawaai van de stofzuiger maar vuurwerk is vaak maar eenmaal per jaar, onvoldoende voor je kat om hieraan te wennen. Door de weken voor het vuurwerk de cd op te zetten en hem geleidelijk luider te zetten kan je kat rustig wennen aan de luide knallen. Let op, het wennen kan soms weken of zelfs maanden in beslag nemen, begin dus op tijd!

Hou je kat binnen

Veel huisdieren zijn heel onrustig tijdens het vuurwerk. Sommigen verschieten zo hard dat ze wegvluchten. Dit kan nare gevolgen hebben, soms met de dood tot gevolg. Hou je kat dus lekker binnen vanaf de namiddag en zorg voor voldoende afleiding. Wil je kat niet binnenblijven? Zorg dan dat hij gechipt is. Als hij vermist raakt is de kans groot dat jullie haar terugvinden.

Medicatie

Is je kat echt heel bang? Er is medicatie op de markt die claimt katten rustig te maken. Vaak gaat het om sprays die je in de omgeving spuiten of verstuivers die je in het stopcontact steekt.

Heb je zelf nog tips of trucjes die bij jouw kat goed werken? Laat het ons dan zeker weten in de reacties hieronder!

Veel succes, en voor we het vergeten: Gelukkig nieuwjaar!:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s