Hond en kat laten wennen en samenleven

Een hond en een kat laten samenleven is niet altijd vanzelfsprekend: ze begrijpen elkaars communicatie niet en dat leidt wel eens tot conflicten. Met het nodige geduld en voldoende tijd lukt het meestal wel om beiden in harmonie te laten samenleven, maar verwacht niet dat ze meteen beste vriendjes worden.

Verschillende communicatie

De lichaamstaal van een hond en een kat is heel verschillend. Ze tonen dezelfde signalen maar willen hiermee vaak een heel andere boodschap brengen. Met de staart in de lucht lopen is voor een kat een teken van tevredenheid terwijl een hond dit ziet als dominant gedrag. Door op zijn rug te gaan liggen wil de hond laten zien dat hij zich onderdanig opstelt, als een kat haar buik laat zien is ze nog altijd even paraat om een gevecht te beginnen dan toen ze nog op haar 4 pootjes stond.

Spelletje

Naast het feit dat katten en honden elkaars communicatie niet begrijpen vinden de meeste honden het geweldig om achter snelle ‘prooien’ aan te gaan. Als een kat het op een lopen zet, zal de hond er een geweldig spelletje in zien om de kat achterna te zitten. Wat hem door de kat uiteraard niet in dank afgenomen wordt.

Eigen, veilige plek

Bij de introductie van een hond en een kat is het belangrijk om op elk moment voor beide een veilige plek te voorzien. Een kat geeft er de voorkeur aan om hoog te zitten. Een kast of hoge krabpaal zijn dus ideaal. De meeste honden zien een bench als een veilig hol waar ze zich graag in terugtrekken als ze met rust gelaten willen worden. Door een handdoek of deken over de bench te leggen vergroot je het gevoel van veiligheid nog meer.

Introductie

Zorg ervoor dat de introductie rustig verloopt en vermijd conflicten die ervoor zorgen dat de kat of hond een afkeer of trauma krijgt. Voor de veiligheid maak je bij een introductie best gebruik van een bench.

Kat introduceren

Als je een kat introduceert aan een hond zet je de bench best op een hoogte zoals een tafel. Een kat voelt zich in de hoogte veiliger en zal zich minder bedreigd voelen door de hond. Zorg dat de kat een eet- en drinkbak en ook een kattenbak heeft in de bench en bedek eventueel een deel van de bench zodat de kat zich kan verstoppen als ze dit wil.

Belangrijk is dat de hond rustig is in de buurt van de bench en niet hyperactief rond de bench loopt of luid begint te blaffen. Doet hij dit toch, gebruik dan een speeltje om hem af te leiden. Is hij rustig maar wel nieuwsgierig en snuffelt hij aan de bench? Laat hem dan rustig doen en beloon hem eventueel. Interesseert de bench hem niet? Ook prima!

Als het etenstijd is geef je de kat eten in de bench en geef je de hond eten op een redelijke afstand van de bench (1-2 meter). Eet hij rustig zijn kom leeg? Herhaal dit dan een tijdje en zet de kom steeds een stapje dichterbij. Is de hond afgeleid? Zet de eetkom dan weer wat verderaf tot hij rustig bij de bench kan eten. Het is belangrijk dat de hond aandacht heeft voor zijn eten en niet voor de kat.

Als de hond gaan wandelen is of weg van huis is, laat je de bench open en kan de kat rustig op verkenning gaan. Ze kan zo alle ‘ontsnappingsroutes’ ontdekken en went ook aan de geur van de hond.

Als al deze stappen goed gaan kan je na een tijdje proberen het deurtje van de bench open te zetten als de hond rustig is. Hou zowel de hond als de kat goed in de gaten. De hond mag in geen geval achter de kat aangaan. Om zeker te zijn dat hij je niet verrast kan je hem aanlijnen.

Hond introduceren

Als de hond de nieuwkomer is zet je hem in de bench op de grond. De kat zal waarschijnlijk nieuwsgierig zijn en vanop een afstand kijken wie de nieuwkomer is. Als zowel de hond als de kat rustig zijn kan je de deur van de bench voorzichtig openen. De kat kent waarschijnlijk genoeg verstopplekjes in huis. Als ze zich bedreigd voelt zal ze waarschijnlijk de hoogte gaan opzoeken omdat de hond daar niet bij kan. Forceer de kat niet, als ze zich wil wegstoppen, laat haar dan en verplicht haar niet om naar beneden te komen.

Laat de hond in geen geval achter de kat lopen, maar zorg voor afleiding met een speeltje als dit gebeurt.

Verschiet er niet van als de kat enige tijd nodig heeft om te wennen aan een hond in huis. Het kan maanden duren voor ze zich helemaal op haar gemak voelt.

Blazen of slaan = weggaan

Aangezien een hond en een kat elkaars taal niet verstaan is het belangrijk om de hond wel enkele basisregels aan te leren. Het is belangrijk dat de hond leert wanneer de kat gerust gelaten wil worden. Meestal geeft een kat dit aan door te blazen (gevolgd door het slaan met de poot als ze niet met rust gelaten wordt).

Je leert de hond dus best dat blazen gelijk staat aan weggaan. Als je de kat hoort blazen of de kat haalt uit, roep je de naam van de hond en zeg ‘neen’ of ‘foei’ (of een ander woord dat je hem geleerd hebt als hij iets doet wat niet mag). Beloon hem als hij de kat met rust laat en wegloopt. Herhaal dit tot de hond geleerd heeft dat hij moet weggaan als de kat blaast. Lekkere beloningen kunnen hier wel eens helpen 😉

Heb je nog specifieke vragen over het introduceren van een kat en een hond of ben je specifiek op zoek naar een kat of kitten die een hond gewoon is? Neem dan zeker contact met ons op! We hebben verschillende katten die al honden kennen dankzij onze opvanggezinnen.

Een gedachte over “Hond en kat laten wennen en samenleven

  1. Nathalie zegt:

    Wij hebben sinds eer gisteren een nieuwe kitten die eerder bang is van onze hond (akita inu). De hond is van nature zeer lief maar ik ben toch bang dat hij iets gaat doen aan de kat. De kat zit nu in een aparte kamer maar af en toe neem ik de hond er eens mee naartoe. De hond zoekt de kat en snuffelt, eens gevonden blaast de kat, de hond snuffelt verder waarop de kat uithaalt en de hond terug blaft (wat ze zelden doet). Ik weet dat ik het wrs tijd moet geven. Ik denk dat als de kat dit niet meer zou doen de hond ook niet ga blaffen. Nu ben ik bang dat dit niet goedkomt..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s