Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat niet op meubels springt?

“Aan een kat heb je niets te zeggen, die doen gewoon hun eigen goesting” hoor je wel eens. Maar niets is minder waar! Soms kan het zijn dat ze gedrag vertonen dat hun baasjes minder aangenaam vinden, zoals springen op meubels. Voor ons is dit ongewenst gedrag, terwijl het voor de kat net heel natuurlijk is. Roepen of de kat van de tafel halen zullen weinig uithalen, laat staan het probleem oplossen. Wij geven je graag een aantal tips om het ‘ongewenste’ gedrag te voorkomen.

Een kat heeft van nature de drang om op hoogte te zitten omdat ze vandaaruit een goed overzicht hebben en de omgeving goed in de gaten kunnen houden. Voor een kat is dit heel natuurlijk en kan je het dus niet echt als ongewenst gedrag zien, ook al vind jij het misschien niet zo aangenaam als je kat altijd op de eettafel of de kast zit.

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je kat op bepaalde meubels springt is een hoge(re) plek voorzien (bv een krabpaal) waar ze wél op mag springen en zo te voorzien in de behoefte van de kat. Gaat je kat nog steeds liever op het meubelstuk zitten? Dan is de kans groot dat je krabpaal niet aantrekkelijk genoeg is. Je kan hem aantrekkelijker maken door:

  • Een zacht mandje of fleece dekentje op de paal te leggen
  • Ervoor zorgen dat de kat vanop zijn krabpaal een goed zicht heeft op zijn directe omgeving
  • De krabpaal hoger is dan het meubelstuk
  • Regelmatig snoepjes op de krabpaal te leggen

Door ervoor te zorgen dat je kat op de krabpaal gaat zitten voorzie je in haar behoeften terwijl ze geen ‘ongewenst’ gedrag meer vertoont door op jouw meubels te zitten. Win-win voor iedereen!

Heb je zelf nog oplossingen of vragen? Stel ze dan gerust in de comments!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s