Aanschaf kitten

Of je nu kiest voor een raskat of een kitten uit het asiel, een nieuw huisdier brengt een aantal verantwoordelijkheden met zich mee. Je moet ook rekening houden met de aankoop van een heleboel nieuwe spullen. 

Een kitten kiezen

Kitten of volwassen kat?

Er zijn verschillende voor- en nadelen verbonden aan de leeftijd van een kat. Kittens zien er heel lief en schattig uit, maar er kruipt veel tijd in de opvoeding. Ga je een hele dag werken en heb je daarnaast ook veel sociale contacten? Dan kan een kitten mogelijk niet de beste optie zijn. Als je kitten veel alleen thuis is, kan dit leiden tot verveling en gedragsproblemen. Een duo-adoptie of het adopteren van twee kittens kan in dit geval een goede oplossing zijn. Kiezen voor een volwassen kat is kiezen voor stabiliteit. Het karakter van een volwassen kat is al gevormd, je weet dus waaraan je je kan verwachten. Een volwassen kat heeft wel meer tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie (afhankelijk van het karakter kan dit soms maanden duren) terwijl een kitten zich veel sneller thuis voelt in een nieuwe omgeving.

Kater of poes?

Elk asiel is wettelijk verplicht om zijn dieren te steriliseren.

Het verschil tussen een kater en een poes is bijzonder klein. Een kater wordt over het algemeen iets groter, en er wordt beweerd dat ze aanhankelijker zijn (maar dit is niet bewezen).

Veel belangrijker dan geslacht of kleur is te kijken naar het karakter van de kat. Een actieve kat plaats je best niet op een appartement terwijl een wilde poes helemaal kan open bloeien in een omgeving waar ze veel ruimte heeft, zoals een boerderij of stal.

Ben je er nog niet helemaal aan uit welk type kitten je zoekt? Wij helpen je graag zoeken naar een kitten die bij je past!

Asiel of fokker?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zitten er soms ook raskatten in het asiel.

Maar ook ‘gewone’ katjes hebben recht op een fijne thuis. En vaak moeten zij niet onderdoen voor hun tegenhangers met een stamboom 😉

Ga zeker eens langs bij een asiel in de buurt om te knuffelen met de katten, wedden dat je snel overtuigd bent?

Benodigdheden

Bij de aanschaf van een kitten horen een paar onmisbare spullen.

Deze basisbenodigdheden heb je zeker nodig:

  • Kattenbak + kattenbakvulling
  • Voer (natte brokjes, droge korrels of beide)
  • Voer- en drinkbakjes
  • Mand of kussen
  • Reismand
  • Borstel (zeker voor half- of langharige katten)
  • Speeltjes
  • Krabpaal
  • Medicatie (ontworming, ontvlooiing)

 

Wij wensen je alvast veel succes met je nieuwe huisdier !