Evenementenplanning eindejaar 2022

Wil je ons komen steunen op één van de kerstmarktjes? Hieronder geven we een overzicht van alle geplande evenementen:

 • Kerstmarkt CC De Meent
  10 & 11 december 2022
  Adres: De Meent, Gemeenveldstraat 34, Beersel

Naar jaarlijkse traditie hebben we ons ingeschreven voor de Kerstmarkt georganiseerd door Lions Zenne en Zoniën in CC DE MEENT te Alsemberg (Beersel) op 10 & 11 december 2022.

De voorbije 2 jaar kon dit fijne evenement waar we al enkele jaren aan deelnemen, niet doorgaan omwille van de pandemie, maar we hopen van harte om hier terug aanwezig te kunnen zijn, om leuke kerstgeschenkjes te kunnen verkopen ten voordele van de katjes in opvang.


 • Kerstboomactie @Maxizoo Opwijk
  1 – 14 december 2022
  Adres: Maxizoo Opwijk, Steenweg op Dendermonde 65, Opwijk

Dit jaar kan je bij MaxiZoo OPWIJK de opvangkatjes van Poezensnoetje steunen dankzij de leuke kerstboomactie die loopt van 1 tot 24 december 2022.

Binnenkort is het alweer december… We doen dan onze kerstinkopen, denken na over het feestmenu en plannen gezellige tripjes naar kerstmarkten waar we genieten van heerlijk warme chocomelk.

Voor sommige dieren is dit echter een sombere periode. Er zitten nog te veel asieldieren op een gouden mandje te wachten om samen deze speciale dagen te vieren.

Daarom wilt het team van Maxizoo OPWIJK deze kerst de opvangkatjes van POEZENSNOETJE een hart onder de riem steken. Vanaf 1 december tot 24 december loopt de mooie kerstwensboomactie in de winkel.

Hoe werkt het?

Zoek de kerstwensboom bij Maxi Zoo Opwijk en vervul de wensen de opvangkatjes van Poezensnoetje🎁

Zo bezorgt Maxizoo Belgium elk asieldier een onvergetelijke kerst! 🐶🐱🐰🐾

Onze dank is enorm en we voelen ons vereerd dat de winkel van Maxizoo Opwijk hiervoor ons asiel heeft uitgekozen.

 • Baar28 Wintermarkt
  10 december 2022
  Adres: Baar28, Dorpsstraat 28, Gooik

Op zaterdag 10 december organiseert Baar28 na het grote succes van afgelopen jaar opnieuw een wintermarkt met aansluitend een fuif tot 3u. Op de wintermarkt zullen tal van kramen zijn met handelaars vanuit het Pajottenland van 14 tot 18 uur. De ideale plaats om kerstcadeaus te scoren.

Ook Poezensnoetje is van de partij met een standje vol leuke hebbedingetjes voor jezelf of om geschenk te geven! Iedereen van harte welkom.


 • Kerstmarkt Start65
  17 & 18 december 2022
  Adres: Start65, Octaaf de Kerckhove d’Exaerdestraat 214, Halle

Het weekend van 17 en 18 december 2022 zal Poezensnoetje aanwezig zijn op de gezellige kerstmarkt in de zaal van Start65 te Buizingen. Lekker warm binnen dus, kom ons gerust een bezoekje brengen om een paar leuke kerstgeschenkjes te scoren. Hiermee steun je onze werking en help je ons vele katjes te helpen, zowel qua medicatie, dierenartskosten, materiaal en voeding. Ook voor onze katjes is alles duurder geworden.

Noteer deze data in jullie agenda!

Alvast bedankt aan alle klanten die tijdens deze actie hun warm hart voor de asieldieren tonen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat niet op meubels springt?

“Aan een kat heb je niets te zeggen, die doen gewoon hun eigen goesting” hoor je wel eens. Maar niets is minder waar! Soms kan het zijn dat ze gedrag vertonen dat hun baasjes minder aangenaam vinden, zoals springen op meubels. Voor ons is dit ongewenst gedrag, terwijl het voor de kat net heel natuurlijk is. Roepen of de kat van de tafel halen zullen weinig uithalen, laat staan het probleem oplossen. Wij geven je graag een aantal tips om het ‘ongewenste’ gedrag te voorkomen.

Een kat heeft van nature de drang om op hoogte te zitten omdat ze vandaaruit een goed overzicht hebben en de omgeving goed in de gaten kunnen houden. Voor een kat is dit heel natuurlijk en kan je het dus niet echt als ongewenst gedrag zien, ook al vind jij het misschien niet zo aangenaam als je kat altijd op de eettafel of de kast zit.

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je kat op bepaalde meubels springt is een hoge(re) plek voorzien (bv een krabpaal) waar ze wél op mag springen en zo te voorzien in de behoefte van de kat. Gaat je kat nog steeds liever op het meubelstuk zitten? Dan is de kans groot dat je krabpaal niet aantrekkelijk genoeg is. Je kan hem aantrekkelijker maken door:

 • Een zacht mandje of fleece dekentje op de paal te leggen
 • Ervoor zorgen dat de kat vanop zijn krabpaal een goed zicht heeft op zijn directe omgeving
 • De krabpaal hoger is dan het meubelstuk
 • Regelmatig snoepjes op de krabpaal te leggen

Door ervoor te zorgen dat je kat op de krabpaal gaat zitten voorzie je in haar behoeften terwijl ze geen ‘ongewenst’ gedrag meer vertoont door op jouw meubels te zitten. Win-win voor iedereen!

Heb je zelf nog oplossingen of vragen? Stel ze dan gerust in de comments!

CHOCOLADE- EN KOEKJESVEKOOP

Het nieuwe kittenseizoen staat voor de deur en het opvangen van deze lieverds kost helaas ook handen vol geld. Niet alleen voeding, maar ook kosten voor dierenarts, medicatie en materiaal lopen maand na maand hoog op.

Een adoptiebijdrage dekt lang niet alle kosten. En daarom organiseren wij een chocolade- en koekjesverkoop van 7 februari t.e.m. 10 maart 2021. Met de opbrengst per pakketje, kunnen wij één klein nestje kittens voor één dag van voeding voorzien. Wij rekenen dus volop op jullie steun!

Chocoladepakketje (Côte D’Or): 10 euro

Inhoud: 6 stuks – een reep melkchocolade met nootjes, een reep dessert 58, 4-pack melkchcolade bouchées, een reep Nougatti, een tablet melkchocolade en een pot smeerpasta Noir de Noir.

Koekjespakketje (LU): 8 euro

Inhoud: 9 stuks – Oreo classics, een petit Beukelaer, een pakje Cent Wafers, een Cha-cha, een doosje Mikado, een petit LU nature, een petit LU choco, een Prince koek en een klein pakje TUC.

Bestellen?

Je bestelling kan je doorgeven door dit formulier in te vullen:
https://forms.gle/297Kb14euuPAvKccA

Afhalen

Afhalen van je bestelling kan op 27 of 28 maart in Lot, binnen het gekozen tijdsslot.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, kat en tekst

Koop een cadeautje uit onze geboortelijst

Lieve poezenvriend,

Hopelijk zijn jij en je familie veilig en wel!

Waarschijnlijk lijkt jouw leven ook even op pauze te staan? Wij zijn ook enorm onder de indruk van de impact die alle maatregelen hebben op ons leven.

We hebben ons eetfestijn moeten anuleren waardoor we een groot deel van ons werkingsbudget zullen missen. De kittens zullen echter niet wachten om geboren te worden en ze hebben onze hulp hard nodig, hoe dan ook…

Ons gemotiveerd en positief team stak daarom de koppen bij elkaar en kwam met:

De Geboortelijst

Dit is een lijst met zaken die we écht broodnodig hebben voor het opvangen van onze kittens en waar jullie ons op een “veilige” manier mee kunnen steunen.

Onze benodigdherden variëren tussen 5 en 25 euro maar elke euro die jullie kunnen missen is uiteraard welkom. Al begrijpen we dat het voor iedereen uitdagende tijden zijn.

 1. Kittennatvoer: € 5
  Schenk ons 5 dagen kittennatvoer.

  Natvoer.jpg

 2. Newborn pakket (basic) : € 15
  Royal Canin poedermelk voor kittens die gevoerd worden met een papfles.
  new born basic
 3.  Newborn pakket (extra care): € 15
  Snuggle safe warmtekussen om de allerkleinsten warm te houden.
  Newborn extra care.jpg
 4. Kitten pakket (basic): € 13
  Een zak Almo natuur droogvoer voor kittens van 2 kg.
  Kitten basic.jpg
 5. Kitten pakket (a little extra): € 18
  Een zak Almo natuur droogvoer voor kittens van 2kg + 6 blikjes Animondo Carny kitten natvoer.
  Kitten-extra.jpg
 6. Kitten pakket (medic): € 9 – 17 – 20
  Voor 9 euro kunnen we een dosis Panacure ontworming kopen. Voor 17 euro kunnen we een Frontline spray kopen en voor 20 euro kopen we Phytonics L-lysine.
  Kitten-Medic.jpg
 7. Teencats (Eat & Play): € 18
  48 Whiskas junior natvoerzakjes van 85 gram en een speelballetje (iedereen zoekt wat extra entertainment in tijden van quarantaine, toch?).
  Teen-eet play.jpg
 8. Broadline: € 7
  Eén dosis ontworming en ontvlooiing van Broadline.
  Broadline.jpg
 9. Starterspakket: € 10
  Starterspakket voor één kitten.
  Starterspakket.jpg
 10. Royal gift: € 25
  Een donatie voor onvoorziene kosten.

Royal.jpg

Storten kan je op rekeningnummer BE 34 7512 0956 3890 met vermelding van jouw keuze.

In deze onzekere tijden..

Keep it safe, zorg goed voor elkaar én de diertjes !

Een hele grote dankjewel aan iedereen

Team Poezensnoetje

 

2e chocoladeverkoop

Onze tweede chocoladeverkoop is officieel van start gegaan! Jammie 🤤
Van 2 september tot en met 8 oktober kan je jezelf of iemand anders verrassen met een lekker doosje chocolade ! 😻

Met de opbrengst van 1 doosje kunnen we 1 kitten 1 dag van voeding voorzien…

NIEUW

Deze keer hebben we een specialleke: de échte Gentse neuzen!
Heerlijke cuberdons om van te smullen.

 

Bestellen?

Je kan bestellen door onderstaand invulformulier ingevuld aan één van onze vrijwilligers mee te geven of door je bestelling door te sturen naar poezensnoetje@gmail.com. Je bestelling is pas geldig eens we je betaling ontvangen hebben.

 

Afhalen of thuislevering

Op 19 oktober kan je je bestelling komen ophalen op één van de afhaalpunten (Lot, Lembeek, Tollembeek). Je kan ook kiezen voor thuislevering op 20 oktober, dit is enkel mogelijk voor de regio Zennevallei, vanaf € 15. Geef zeker je voorkeur door bij je bestelling!

69872704_916533938719951_4102932178550128640_n.jpg

Om een succesvolle verkoop te realiseren, zijn wij ook op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om al dat lekkers te verkopen. Heb je interesse of wil je graag wat meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op!

Alvast bedankt voor jullie bestellingen of hulp!

Team Poezensnoetje

Moet mijn kat naar het asiel als ik zwanger ben?

Het is absoluut niet nodig om je kat naar het asiel te brengen als je zwanger bent!

Kattenbaasjes denken vaak onterecht dat ze geen kat kunnen houden tijdens hun zwangerschap, onder andere door toxoplasmose.

Toxoplasmose

Hoe gevaarlijk is het risico op besmetting?

Een kat scheidt slechts één keer in haar leven, gedurende 2-3 weken de toxoplasmose parasiet uit. Na die ene keer wordt de kat immuun voor de parasiet. Eens de parasieten uitgescheiden zijn moeten ze 2-3 dagen rijpen voor ze de mens kunnen besmetten.

De parasieten blijven ook niet aan de vacht van de kat kleven. Daarnaast loop je niet enkel risico door de aanwezigheid van een kat maar is de kans op besmetting nog groter door bijvoorbeeld in contact te komen met een open zandbak of rauwe groeten.

Hoe toxoplasmose voorkomen?

 • Laat iemand anders de kattenbak dagelijks leegscheppen of gebruik handschoenen bij het schoonmaken
 • Reinig de kattenbak regelmatig met kokend water
 • Was je handen elke keer als je in contact gekomen bent met rauwe groenten, fruit, een open zandbak, …
 • Was rauwe groeten en fruit voldoende of schil ze vooraf. Vermijd groeten uit eigen tuin.

Je kan ook deze video van Dierenopvangcentrum Zemst bekijken over katten en toxoplasmosebesmetting:

Twijfel je nog? Spreek er dan zeker over met je dierenarts of gynaecoloog.

Bron: Dierenopvangcentrum Zemst

Centraal meldpunt voor vermiste dieren

Recent is het centraal meldpunt voor vermiste huisdieren in België geopend.

Wanhopige dierenbaasjes die hun hond of kat kwijt zijn gebruiken vaak sociale media om hun trouwe viervoeter terug te vinden.
Zo ook mensen die een dier gevonden hebben en niet weten waar ze er mee terecht kunnen.

Vanaf nu kan je hier terecht om vermiste dieren op te geven:

https://ikbenvermist.be

Iedereen die een dier kwijt is of er één gevonden kan er terecht en kan een beschrijving van het dier posten en eventueel een foto of chipnummer toevoegen.

Zo kunnen vinders en verliezers elkaar makkelijk vinden.

Zo moeten huisdieren en baasjes elkaar in de toekomst makkelijker kunnen terugvinden.

Hond en kat laten wennen en samenleven

Een hond en een kat laten samenleven is niet altijd vanzelfsprekend: ze begrijpen elkaars communicatie niet en dat leidt wel eens tot conflicten. Met het nodige geduld en voldoende tijd lukt het meestal wel om beiden in harmonie te laten samenleven, maar verwacht niet dat ze meteen beste vriendjes worden.

Verschillende communicatie

De lichaamstaal van een hond en een kat is heel verschillend. Ze tonen dezelfde signalen maar willen hiermee vaak een heel andere boodschap brengen. Met de staart in de lucht lopen is voor een kat een teken van tevredenheid terwijl een hond dit ziet als dominant gedrag. Door op zijn rug te gaan liggen wil de hond laten zien dat hij zich onderdanig opstelt, als een kat haar buik laat zien is ze nog altijd even paraat om een gevecht te beginnen dan toen ze nog op haar 4 pootjes stond.

Spelletje

Naast het feit dat katten en honden elkaars communicatie niet begrijpen vinden de meeste honden het geweldig om achter snelle ‘prooien’ aan te gaan. Als een kat het op een lopen zet, zal de hond er een geweldig spelletje in zien om de kat achterna te zitten. Wat hem door de kat uiteraard niet in dank afgenomen wordt.

Eigen, veilige plek

Bij de introductie van een hond en een kat is het belangrijk om op elk moment voor beide een veilige plek te voorzien. Een kat geeft er de voorkeur aan om hoog te zitten. Een kast of hoge krabpaal zijn dus ideaal. De meeste honden zien een bench als een veilig hol waar ze zich graag in terugtrekken als ze met rust gelaten willen worden. Door een handdoek of deken over de bench te leggen vergroot je het gevoel van veiligheid nog meer.

Introductie

Zorg ervoor dat de introductie rustig verloopt en vermijd conflicten die ervoor zorgen dat de kat of hond een afkeer of trauma krijgt. Voor de veiligheid maak je bij een introductie best gebruik van een bench.

Kat introduceren

Als je een kat introduceert aan een hond zet je de bench best op een hoogte zoals een tafel. Een kat voelt zich in de hoogte veiliger en zal zich minder bedreigd voelen door de hond. Zorg dat de kat een eet- en drinkbak en ook een kattenbak heeft in de bench en bedek eventueel een deel van de bench zodat de kat zich kan verstoppen als ze dit wil.

Belangrijk is dat de hond rustig is in de buurt van de bench en niet hyperactief rond de bench loopt of luid begint te blaffen. Doet hij dit toch, gebruik dan een speeltje om hem af te leiden. Is hij rustig maar wel nieuwsgierig en snuffelt hij aan de bench? Laat hem dan rustig doen en beloon hem eventueel. Interesseert de bench hem niet? Ook prima!

Als het etenstijd is geef je de kat eten in de bench en geef je de hond eten op een redelijke afstand van de bench (1-2 meter). Eet hij rustig zijn kom leeg? Herhaal dit dan een tijdje en zet de kom steeds een stapje dichterbij. Is de hond afgeleid? Zet de eetkom dan weer wat verderaf tot hij rustig bij de bench kan eten. Het is belangrijk dat de hond aandacht heeft voor zijn eten en niet voor de kat.

Als de hond gaan wandelen is of weg van huis is, laat je de bench open en kan de kat rustig op verkenning gaan. Ze kan zo alle ‘ontsnappingsroutes’ ontdekken en went ook aan de geur van de hond.

Als al deze stappen goed gaan kan je na een tijdje proberen het deurtje van de bench open te zetten als de hond rustig is. Hou zowel de hond als de kat goed in de gaten. De hond mag in geen geval achter de kat aangaan. Om zeker te zijn dat hij je niet verrast kan je hem aanlijnen.

Hond introduceren

Als de hond de nieuwkomer is zet je hem in de bench op de grond. De kat zal waarschijnlijk nieuwsgierig zijn en vanop een afstand kijken wie de nieuwkomer is. Als zowel de hond als de kat rustig zijn kan je de deur van de bench voorzichtig openen. De kat kent waarschijnlijk genoeg verstopplekjes in huis. Als ze zich bedreigd voelt zal ze waarschijnlijk de hoogte gaan opzoeken omdat de hond daar niet bij kan. Forceer de kat niet, als ze zich wil wegstoppen, laat haar dan en verplicht haar niet om naar beneden te komen.

Laat de hond in geen geval achter de kat lopen, maar zorg voor afleiding met een speeltje als dit gebeurt.

Verschiet er niet van als de kat enige tijd nodig heeft om te wennen aan een hond in huis. Het kan maanden duren voor ze zich helemaal op haar gemak voelt.

Blazen of slaan = weggaan

Aangezien een hond en een kat elkaars taal niet verstaan is het belangrijk om de hond wel enkele basisregels aan te leren. Het is belangrijk dat de hond leert wanneer de kat gerust gelaten wil worden. Meestal geeft een kat dit aan door te blazen (gevolgd door het slaan met de poot als ze niet met rust gelaten wordt).

Je leert de hond dus best dat blazen gelijk staat aan weggaan. Als je de kat hoort blazen of de kat haalt uit, roep je de naam van de hond en zeg ‘neen’ of ‘foei’ (of een ander woord dat je hem geleerd hebt als hij iets doet wat niet mag). Beloon hem als hij de kat met rust laat en wegloopt. Herhaal dit tot de hond geleerd heeft dat hij moet weggaan als de kat blaast. Lekkere beloningen kunnen hier wel eens helpen 😉

Heb je nog specifieke vragen over het introduceren van een kat en een hond of ben je specifiek op zoek naar een kat of kitten die een hond gewoon is? Neem dan zeker contact met ons op! We hebben verschillende katten die al honden kennen dankzij onze opvanggezinnen.

Kunnen een kat en een fret vriendjes worden?

Onlang kregen we de vraag of het een goed idee was om een kitten te adopteren als gezelschap voor een fret. Meestal komen fretten en katten niet goed overeen en zeker (jonge) kittens zijn niet geschikt als gezelschap voor een fret. 

Geen vriendjes

Katten en fretten zullen nooit vriendjes worden. Ze gebruiken een andere (lichaams)taal waardoor ze elkaar niet begrijpen. In het beste geval tolereren ze elkaar, maar dit is zeker niet altijd het geval. Veel hangt af van het karakter van zowel de kat als de fret. 

Stress

Als de kat en de fret elkaar al tolereren, zal je opmerken dat de kat vaak gaat lopen en hoog gaat zitten. 

Fretten blijven hun hele leven erg speels en halen vaak fratsen uit, terwijl een kat nood heeft aan rust. Als de fret continu gaat jagen op de kat, zal de kat veel stress ervaren en ongelukkig worden.

Kittens en fretten tolereren elkaar meestal niet

Verwonden

Het is afgeraden om jonge kittens en fretten bij elkaar te laten. Fretten bijten bij het spelen en de huid van een kitten is erg broos. Een fret kan een kitten dus ernstig verwonden. 

Kittens zijn ook nog niet zo handig en snel en kunnen nog niet hoog springen waardoor ze vaak niet op tijd wegkomen. 

Fretten aan elkaar voorstellen

Zoek je een vriendje voor je fret? Ga dan op zoek naar een tweede fret. Het is wel belangrijk om je eigen fret mee te nemen naar de opvang, zodat je kan zien of het klikt. Ook tussen fretten onderling kan er best veel agressie voorkomen en niet alle fretten accepteren elkaar, met veel stress tot gevolg.

Tips

Wil je toch een kat in huis halen terwijl je al een fret hebt? Dan geven we graag nog enkele tips:

 • Zorg dat de kat en de fret afwisselend los kunnen lopen in huis, zo vermijd je conflicten
 • Kies eerder voor een volwassen kat, die zijn sneller en kunnen zich sneller uit de voeten maken
 • Laat de kat en fret nooit allebei los in huis zonder toezicht, dit kan tot conflicten leiden met ernstige gevolgen

Heb je ervaring met katten en fretten? Laat het ons zeker weten! We zijn heel benieuwd naar jullie verhalen.

Wafelverkoop 2017

Iedereen alvast bedankt voor het kopen/verkopen van de vele wafeltjes ten voordele van poezensnoetje!

Jaarlijks organiseren wij een grote wafelverkoop ten voordele van onze kittens.
1 verkochte doos = 1 dag voeding & verzorging voor 1 kitten! Hoe meer dozen we verkopen, hoe meer kittens we dus kunnen helpen.

Welke wafels verkopen we? 

 • Wafels (vanille, chocolade en botergaletten met en zonder chocolade)
 • Frangipanegebak
 • Carré confituurtjes
 • Kokosrotsen

(De dozen die iedereen vast wel al kent 🙂 Elke doos bevat 700 gram wafeltjes of gebak)

Hoe werkt het? 

 • Voorverkoop: begin februari tot 12 maart 2017.
 • Afhaling en levering: zaterdag 25 maart 2017.

Om een succesvolle verkoop te realiseren, zijn wij ook op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om al dat lekkers te verkopen. Heb je interesse of wil je graag wat meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op!