Kunnen een kat en een fret vriendjes worden?

Onlang kregen we de vraag of het een goed idee was om een kitten te adopteren als gezelschap voor een fret. Meestal komen fretten en katten niet goed overeen en zeker (jonge) kittens zijn niet geschikt als gezelschap voor een fret. 

Geen vriendjes

Katten en fretten zullen nooit vriendjes worden. Ze gebruiken een andere (lichaams)taal waardoor ze elkaar niet begrijpen. In het beste geval tolereren ze elkaar, maar dit is zeker niet altijd het geval. Veel hangt af van het karakter van zowel de kat als de fret. 

Stress

Als de kat en de fret elkaar al tolereren, zal je opmerken dat de kat vaak gaat lopen en hoog gaat zitten. 

Fretten blijven hun hele leven erg speels en halen vaak fratsen uit, terwijl een kat nood heeft aan rust. Als de fret continu gaat jagen op de kat, zal de kat veel stress ervaren en ongelukkig worden.

Kittens en fretten tolereren elkaar meestal niet

Verwonden

Het is afgeraden om jonge kittens en fretten bij elkaar te laten. Fretten bijten bij het spelen en de huid van een kitten is erg broos. Een fret kan een kitten dus ernstig verwonden. 

Kittens zijn ook nog niet zo handig en snel en kunnen nog niet hoog springen waardoor ze vaak niet op tijd wegkomen. 

Fretten aan elkaar voorstellen

Zoek je een vriendje voor je fret? Ga dan op zoek naar een tweede fret. Het is wel belangrijk om je eigen fret mee te nemen naar de opvang, zodat je kan zien of het klikt. Ook tussen fretten onderling kan er best veel agressie voorkomen en niet alle fretten accepteren elkaar, met veel stress tot gevolg.

Tips

Wil je toch een kat in huis halen terwijl je al een fret hebt? Dan geven we graag nog enkele tips:

  • Zorg dat de kat en de fret afwisselend los kunnen lopen in huis, zo vermijd je conflicten
  • Kies eerder voor een volwassen kat, die zijn sneller en kunnen zich sneller uit de voeten maken
  • Laat de kat en fret nooit allebei los in huis zonder toezicht, dit kan tot conflicten leiden met ernstige gevolgen

Heb je ervaring met katten en fretten? Laat het ons zeker weten! We zijn heel benieuwd naar jullie verhalen.

Een gedachte over “Kunnen een kat en een fret vriendjes worden?

  1. Bjorn Vermeulen zegt:

    Mijn ervaring is dat fretten en katten helemaal geen probleem voor elkaar vormen.
    De adoptie fret werd niet echt aanvaard door de oudere katten (17 jaar) maar er ontstonden geen conflicten. En nieuwe katten worden ook zelden door de oudere aanvaard. Nu met 2 jonge katjes is het eigenlijk fantastisch ze slapen het liefst van al samen ik heb vrij veel fotos van de drie samen in de zetel of in de frettenkooi buiten. 1 van de katjes is soms iets te druk voor de fret maar dan kruipt hij gewoon ergens in of onder. Een vriend van me heeft ook een fret en brengt die soms mee en ook dit geeft geen problemen. En moest er iets zijn fretten kunnen onder of in dingen waar katten het moeilijk mee zouden hebben en katten hebben de hoogte als ze weg willen dus ik laat die gewoon doen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s